Racoon

Veel mensen dachten dat Sven Kramer de tien kilometer op de Olympische Spelen zou winnen. Omdat dat niet lukte wilde Racoon hem steunen. Ze schreven daarom speciaal voor hem een liedje.

Jorien ter Mors

Nederland heeft weer een gouden medaille binnen: Jorien ter Mors won de olympische 1.000 meter. Daarmee verbrak ze een record.

Foto: ANP

De snowboarder Redmond Gerard (17) uit Amerika veroverde zaterdagnacht een gouden medaille voor het onderdeel slopestyle.

Stelling janine
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Zwarte kat

Zwarte katten worden minder populair. Niet omdat ze ongeluk brengen, maar omdat ze niet mooi zouden staan op een selfie.

Schoen

Een rondje rennen? Dat kan beter, dachten de Zweden. Daar doen ze aan plogging: afval oprapen en hardlopen tegelijk.

Lege klas

Lege stoelen in de klas? Dat kan zomaar met de griep te maken hebben. Voor de zevende week op rij heerst er een griepepidemie.

Niezen

Hatsjoe! Prikkende ogen, een loopneus en veel niesbuien. Het is weer hooikoortstijd. Vijf tips om thuis uit te proberen.

Instagram

Pak jij ook weleens je telefoon erbij om even snel op Instagram te kijken, terwijl je eigenlijk iets anders moet doen? Vanaf nu kunnen al je volgers zien wanneer jij voor het laatst online bent geweest.

Orang-Oetan

Orang-oetans gaan van boom naar boom. Van al dat slingeren en bungelen krijgen zij weleens spierpijn. Onderzoekers kwamen erachter dat de dieren daar een slimme oplossing voor hebben.

Staken

Woon jij in Groningen, Friesland of Drenthe? Dan kun jij op Valentijnsdag waarschijnlijk lekker uitslapen. Juffen en meesters gaan in die provincies nog een dag staken op woensdag 14 februari.

kalender

Het lijkt wel een film, maar dat is het niet. Gevangenen kregen vorig jaar de kans om de politie te helpen om oude misdaden op te lossen. Dat was zo'n succes dat het dit jaar weer gedaan wordt. 

Koraal

Dat komt omdat het slecht gaat met het koraal. Wetenschappers hebben daar iets op gevonden en gaan het koraal een handje helpen.

Kunstwerken van taarten

Een hamburger, een broodje gezond of een pizza als avondeten? Niet deze versies van de Britse Laura Loukaides (29). Zij maakt de mooiste kunstwerken van dit eten. Alleen dan als taart. Snap je 'em nog?

babyneushoorn

Het was donderdag een spannende dag voor de zwarte babyneushoorn in Diergaarde Blijdorp. Het beestje mocht voor het eerst naar buiten!

druiven

Appelflappen en oliebollen staan elk jaar weer op ons lijstje voor oud en nieuw. Wat staat er op die van mensen in andere landen?

Foto: EPA

Geen film, maar waargebeurd: vier gevangenen ontsnapten uit een Berlijnse gevangenis via een gat in de muur.

Foto: AFP

Japanse onderzoekers hebben glas ontdekt dat zichzelf razendsnel kan repareren. En dat ontdekten ze toevallig! 

Xenoturbella

In de Stille Oceaan is een worm ontdekt met een verteringskanaal met maar één opening. Die gebruiken ze om te eten en om de reststoffen af te voeren.

Twitter

GroenLinks-leider Jesse Klaver kwam dit jaar veel in het nieuws. Niet alleen over zijn werk, ook over zijn kleding. Zijn eikeltjespyjama werd algemeen bekend en die is nu te koop voor Serious Request.

smogkanon

In de Indiase hoofdstad New Delhi hebben de mensen veel last van luchtvervuiling. Daar heeft de overheid iets op bedacht: een anti-smogkanon. 

YouTube

All I want for christmas is youhouuu. Ken je dat bekende kerstnummer nou inmiddels wel? De brandweermannen en -vrouwen uit Aalsmeer maakten er een nieuwe versie van. 

Foto: Instagram

Mag ik een cappuccino met een selfie? In het Londense theehuis The Tea Terrace kunnen mensen deze vraag binnenkort echt stellen. Daar kun je je gezicht laten printen in een laagje melkschuim.

Foto: ANP

In de Australische stad Melbourne heerst een verdrietige stemming. Een automobilist is ingereden op voetgangers in een drukke winkelstraat. Veertien mensen raakten gewond. 

De trein

Het lijkt op een attractie in een pretpark, maar dat is het niet. In Zwitserland is deze week de steilste spoorlijn ter wereld geopend. De kabeltrein op de Stoosbahn gaat zelfs een stukje recht omhoog!

Foto Ernie Buts

Hoeveel kerstkaartjes krijgen jullie thuis in de bus? Veel ouderen in Nederland krijgen er (bijna) geen. Daarom zamelen het Nationaal Ouderenfonds en PostNL kaartjes voor hen in. 

kerst leukste feest

Cadeautjes, kerstbomen en oliebollen: het is december! Van alle feestdagen deze maand vinden we kerst het leukst om te vieren. Dat blijkt uit onderzoek van Nu.nl.

Sneeuw

Goed nieuws voor winterliefhebbers! Vind je het leuk om een sneeuwpop of sneeuwengel te maken? Dat kan misschien dit weekend.

lichtjesshow

Bloemen, een stoomboot en Chinese tekens. In China was donderdag een grote lichtjesshow te zien. Die was niet gemaakt van vuurwerk, maar met behulp van drones. 

Banaan

De winkels liggen nu nog vol bananen, maar het is spannend of dat ook zo blijft. De banaan wordt namelijk wereldwijd bedreigd door een ziekte. Wetenschappers doen er alles aan om een oplossing te bedenken. En die is nu misschien gevonden.

Isa aan het zingen

Isa (17) uit Barger-Oosterveld staat zaterdag met haar Drentse liedje Mamme See in de finale van SUNS Europe, het Songfestival voor Minderheidstalen in Udine in Italië.

Foto: Mees

Mees (12) uit Amersfoort is boos. Hij vindt dat er te veel dieren worden doodgereden door automobilisten. Hij maakte een foto van een aangereden eekhoorn en won de WNF Kids Award.

Fource

Met het liedje Love me  werden de jongens van Fource zondagmiddag vierde bij het Junior Eurovisie Songfestival in Georgië.

YouTube

Gooi vier flesjes omhoog en laat ze allemaal tegelijk landen. Of: Plaats het flesje precies in de roos. Lastig, zo'n waterbottleflip? Niet voor de Amerikaanse YouTubers van Dude Perfect

Kate en Johnny

Toen de Amerikaanse Kate McClure op een avond naar huis reed, kwam ze zonder benzine te staan op de snelweg. De dakloze Johnny kwam direct naar haar toe om te helpen. Hij haalde van zijn laatste geld brandstof voor Kate. De vrouw besloot geld voor hem in te zamelen en veranderde zijn leven. 

Aanslag moskee

Naar nieuws uit Egypte. Bij een aanslag op een moskee in de Sinaï-woestijn zijn vrijdag zeker 235 mensen om het leven gekomen. Zeker 120 anderen raakten gewond. Dat aantal kan nog oplopen.

Tornado

Vijf minuten. Zo lang duurde de tornado op Java donderdag. Met 70 kilometer per uur raasde de wind over het eiland. Zeshonderd huizen zijn verwoest en 35 mensen raakten gewond. 

Droomvlucht

In een karretje door een sprookjeswereld met vliegende elfjes, bijzondere trollen en mooie bloemen. Droomvlucht is een van de populairste attracties van de Efteling. Vanaf volgend voorjaar kunnen mensen in een rolstoel daar ook van genieten met een Virtual Reality-Bril. 

Scanner

Wat hebben de schilderijen van Rembrandt en de kleding van een boef met elkaar gemeen? Ze kunnen met hetzelfde apparaat worden onderzocht: met de schilderijscanner van het Rijksmuseum.

Da Vinci

Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci is woensdag voor 339 miljoen euro verkocht. Het is het duurste kunstwerk ooit. 

Aardbeving

Op de grens tussen de landen Irak en Iran is zondagavond een zware aardbeving geweest. Veel mensen kwamen om en de schade is enorm.

Blij

Donderdag was het Guiness World Records Day. Die naam ken je vast wel, van de gekke records. Soms zijn ze zo gek, dat ze bijna ongeloofwaardig zijn. Drie bijzondere records op een rijtje.

Kickboksers

Vechtsporters opgelet! Vanaf januari mogen boksers onder de zestien elkaar niet meer op het hoofd schoppen of slaan. Dat heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit besloten.

Zeenah, Victor en Gabri

Sieraden draag je voor de sier, behalve de oorbel van Zeenah (10), Gabri (10, midden) en Victor (11) van basisschool De Ark in Almere. Ze ontwierpen een oorbel om mensen met diabetes te helpen.

logo

Een berichtje sturen naar jezelf zodat je iets niet vergeet of jezelf feliciteren op je verjaardag. Met de app Spacetime kun je zo’n tijdreis maken. Ontworpen en gemaakt door dertig kinderen uit de plusklas van de Oosterhoogebrugschool in Groningen.

Kinderen helpen elkaar

Op de Jan Ligthartschool in Westerbroek zitten 37 kinderen verdeeld over drie klassen. Dat is zo weinig, dat de kleine school dit jaar eigenlijk moest sluiten. Maar door een idee van alle mensen uit het Groningse dorp kan het als eerste mini-school in Nederland toch openblijven.

Testteam Gif Naturalis
Testteam

Dat sommige slangen giftig zijn weet je waarschijnlijk wel, maar wist je dat sponzen in de zee ook zo’n goedje in zich hebben? En dat je sommige planten beter niet kunt aanraken?

Dubbelganger

Timor (22, rechts op de foto) uit Groningen werd deze week twee keer aangehouden door de politie. Niet omdat hij iets fout deed, maar omdat hij lijkt op een stadsgenoot die wordt gezocht: Azim (20). 

De Paus

'Onze vader, die.... Zzzz.' Paus Fransiscus dommelt weleens in slaap tijdens het bidden. Dat vertelde hij aan de Italiaanse Katholieke zender TV2000.

broodje pindakaas

Doe mij maar een broodje pindakaas met bladgoud en truffel. Zeg je dat wel eens? Waarschijnlijk niet, want dat is heel duur. Voor duizend euro kun je nu zo'n pot pindakaas met bladgoud kopen.

Micky Mouse pompoen

Een pompoen en een mesje. Meer heeft de Amerikaan Alex Wer niet nodig om de mooiste kunstwerken te maken voor Halloween. Met een kaarsje erin zien ze er best een beetje griezelig uit.

Youtube.com/theadventurists

Vliegen op een campingstoeltje met daaraan honderd heliumballonnen. In de animatiefilm Up kan dat, maar in het echt natuurlijk niet. Of toch wel?

mishandeld hondje instagram

De Canadese hond Nora werd vroeger mishandeld, maar heeft het erg naar haar zin bij haar nieuwe baasjes. De familie maakt regelmatig samen foto's, die een hit zijn op Instagram.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Brug

Deze nieuwe brug in het Brabantse Gemert van acht meter lang ziet er normaal uit, maar is heel bijzonder. Het is de eerste geprinte fietsbrug ter wereld! 

Pizza Parka

Zit jij in de winter ook rillend op de fiets naar school? In Amerika hoeven mensen daar geen last meer van te hebben. Pizza Hut bedacht iets om je warm te houden: De Pizza Parka. 

Marina
Eigen kijk op de wereld

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Marina (12) uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Max en zijn buddyhond in de tuin
Eigen kijk op de wereld

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Max (11) uit Maasbree.

De cast van Brugklas

De cast van programma Brugklas stond donderdagavond te springen en te juichen op het podium van het Televizier-Ring Gala. Zij wonnen daar De Gouden Stuiver.

Foto van Timme
Eigen kijk op de wereld

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Timme (8) uit Wormer. 

Foto: Pixabay

Een fluffy konijn, een kleine pup of een lieve kat. Veel kinderen willen graag een huisdier en dan het liefst om het beest te verzorgen, blijkt uit het Dierendag-onderzoek van Kidsweek. 

Foto: Pixabay

Met de hond naar het park of je konijn vers stro geven. Als je geen huisdier hebt, sta je waarschijnlijk te springen om dat te doen. Terwijl kinderen mét een huisdier dat juist niet zo leuk vinden. 

Maarten

Maarten (8) wilde een playmobil-kasteel kopen van zijn spaargeld, maar hij vond dat de slachtoffers van de aardbeving in Mexico het geld beter kunnen gebruiken. Zijn actie kreeg veel aandacht.

Snapking

Iedereen die afgelopen zomer met vlogger SnapKing belde krijgt zijn of haar geld terug. Hij riep zijn fans toen op om hem te bellen en dat kostte meer dan 6000 volgers veel geld.

Foto Tefari

Het Caribisch Gebied heeft weer te maken met een heftige orkaan. Orkaan Irma liet veel slachtoffers achter op het eiland Sint-Maarten en orkaan Maria trok woensdag over Puerto Rico en Dominica en is nu op weg naar de Dominicaanse Republiek.

Prinses Beatrix
Fotoserie

Oranjefans, grote hoeden en een stoet naar de Ridderzaal: Het is vandaag Prinsjesdag. 

cassettebandje

Ken jij het cassetebandje? Deze jongens uit Engeland krijgen er eentje van hun vader. Maar hoe je ermee naar muziek luistert, dat snappen ze niet helemaal.

Fource

De boyband Fource won zaterdagavond het Junior Songfestival. De prijs: een trip naar Georgië om Nederland te vertegenwoordigen. 

Thea Beckmanprijs

Het boek Haaieneiland van Rob Ruggenberg heeft zaterdag de Thea Beckmanprijs voor beste historische jeugdboek gewonnen. Het boek werd uitgekozen door de vakjury én door de kinderjury. 

Kas en zijn lampion

Kas (10) uit Haarlem gaat vrijdagavond met een lampion langs de deuren. Niet om snoep op te halen, maar om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de heftige orkaan Irma op Sint-Maarten. 

De testers
Testteam

Uit alle hoeken van Museum Speelklok in Utrecht komt muziek. Overal staan muziekdoosjes, draaiorgels en hangen enorme kerkklokken. Tijd voor het testteam om daar eens naar te luisteren.

Instagram.com

Is het een bal? Is het een frisbee? Nee, het is een... opgedroogde koeienvlaai! Tijdens het Gooien met koeienvlaai-festival in Amerika is het gooien met een koeiendrol een serieuze sport. 

Foto: ANP

Filmen in de kleedkamer is niet netjes. Waarschijnlijk heb je dat wel eens gehoord na het sporten. Ruud Gullit was na de voetbalwedstrijd zondag zó blij, dat hij die regel even vergat. 

Foto: ANP

Luizen. Bah! Als die beestjes over je hoofd lopen, kom je daar niet makkelijk vanaf. Veel kinderen en ouders schamen zich ervoor. Daarom begon de organisatie Luizenradar de campagne #Yeswecomb.

Foto: Pixabay

‘Niet in je neus peuteren, dat is vies!’, zeggen je ouders vast weleens? Volgens de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger is het juist heel gezond om te doen. Tenminste, als je het daarna opeet.

Yannick

Koffers in de auto en op naar de vakantiebestemming! Of niet? We spreken kinderen die thuisblijven, omdat hun ouders moeten werken. Vandaag deel 3 met Yannick (11) uit Utrecht. 

Esmee

Het is vakantie. Koffers in de auto en op naar de vakantiebestemming! Of niet? We spreken kinderen die thuisblijven, omdat hun ouders moeten werken. Vandaag deel 2 met Esmeé (10).

Ginger

Het is vakantie. Koffers in de auto en op naar de vakantiebestemming! Of niet? We spreken kinderen die thuisblijven, omdat hun ouders moeten werken. Vandaag deel 1 met Ginger (9).

Foto: ANP

Op het Mediapark in Hilversum is donderdagochtend een vrouw gegijzeld door een 33-jarige man. Na ruim een uur werd ze bevrijd door de politie.

Youtube.nl No Comment TV

De Zweed Hans Nilsson kwam afgelopen weekend wel een heel bijzonder beest tegen tijdens zijn wandeling door de provincie Värmland in Zweden: een witte eland. 

Foto Antarctic Heritage Trust

Een fruitcake geeft energie en is lang houdbaar. Handig op reis, dachten ontdekkingsreizigers naar de Zuidpool 106 jaar geleden. De cake was zelfs zó lang goed, dat onderzoekers het nu terugvonden.

Vallende sterren

Kun je dit weekend niet slapen? Loer dan even lekker naar de hemel. Want er worden veel vallende sterren aan.

Regen

Ben jij deze week al natgeregend of heb jij geluk en weet je steeds net tussen de buien door te glippen? Een klein voordeel van al die druppels: De lucht ruikt zo lekker. Waar komt dat door?

Mare op Spitsbergen

Mare (13) uit Kapelle droeg deze zomer geen korte broek of, maar handschoenen en een muts. Dat kwam omdat ze met haar moeder op het eiland Spitsbergen, vlakbij de Noordpool, onderzoek deed.

Coco

Hoofdrolspeler Nola Kemper werd door tegenspeler Valentijn Avé verrast met een award. Al meer dan 100.000 mensen in Nederland zagen de film over de 13-jarige vlogger Coco in de bioscoop.

Regenboog

De natuur trakteert ons af en toe op een heel mooi cadeautje: een regenboog. Het enige dat nodig is, is een regenbui en een zonnestraal. 

Instagram.com/tombobnyc

Een krioelende slang op straat, een gebakken ei op de stoep en een mannetje dat zijn tanden aan het poetsen is. In New York kun je het allemaal tegenkomen. Kunstenaar Tom Bob maakt daar kunstwerken van obstakels op straat. 

Vimeo

De Sahara ken je waarschijnlijk wel: de grootste zandwoestijn op aarde. Maar heb je wel eens gehoord van de Sahel? Dat gebied onder de Sahara is gefilmd door een satelliet. Op de video lijkt het alsof de Sahal aan het ademen is. Dat heeft alles te maken met de grens van het gebied.

Baketbal

Basketbal is een populaire sport in Amerika. Waarom zou je daar geen online challenge van maken? Dat dacht een groepje Amerikanen. Zij begonnen de Drive By Dunk Challenge: basketballen in de tuin van een vreemde.

Groepsfoto
Testteam

Het is zomer! Lekker zonnen op het strand, spelen in het park of voetballen in de tuin. Maar wat doe je als het regent? De testers springen erop los in de trampolinehal van Jump XL in Spijkenisse.

Angelica aan het zingen

Ze is nog maar 9 jaar, maar ze blaast iedereen omver met haar stem. Angelica Hale uit Amerika deed mee met het programma America's Got Talent en maakte veel indruk.

Still YouTube ODN

De 10-jarige Zion uit Amerika is het eerste kind dat twee nieuwe handen heeft gekregen. De jongen had een bloedziekte, waardoor zijn handen geamputeerd moesten worden toen hij nog maar twee jaar was. 

stelling over post
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

pakjes drinken

Het kan zomaar zijn dat je pakje drinken van Albert Heijn binnenkort anders smaakt. Er wordt namelijk minder suiker in 40 drankjes voor kinderen van het eigen merk van de winkel gestopt. 

Hond en kat

Heet jouw hond Max? Of je kat Pip? Die kans is groot, want dat zijn de twee populairste namen voor honden en katten.

De panda's

Ze zijn zwart-wit, maar ook groen. Schattig, maar ook heel groot. In China staat sinds kort een megagroot zonnepark in de vorm van... twee panda's. 

Nijmeegse Vierdaagse

Blaren, zere voeten maar ook heel veel gezelligheid. 101 kinderen van 11 en 12 jaar durven het aan om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Jij kunt een beetje met ze meelopen, want de kinderen gaan vloggen.

Tijn

Er is verdrietig nieuws. Tijn is vandaag overleden. De jongen van zes uit Hapert (in Noord-Brabant) werd vorig jaar bekend door zijn 3FM nagellakactie bij Serious Request.

Youtube Snapking

'Bel me en blijf aan de lijn. Elke honderdste beller krijgt mij aan de telefoon', beloofde YouTuber SnapKing. Meer dan 6000 volgers belden hem, waardoor hij heel veel geld verdiende. Dat meldt het AD.

DJ Stuiter

Knopjes, schuifjes en heel veel springen op het podium. De zieke Guus (11) uit Neer in Limburg had zaterdag de middag van zijn leven. Hij mocht optreden op het muziekfestival Stereo Sunday in Venlo.

Canada is jarig

Hoera! Canada is jarig. Daar vieren de mensen vandaag dat het land 150 jaar bestaat. Dat doen ze met vuurwerk, lekker eten, optredens en... regen.

Gamestate

Een videospelletje, een potje airhockey of een wedstrijdje racen. Veel kinderen komen naar een grote speelhal om zulke spelletjes te doen en daar prijzen mee te winnen. Maar sommige spelletjes lijken te veel op gokspelletjes. Dat vindt de politieke partij CDA, meldt het ...

Chimpansee

Een chimpansee is bijna net zo groot als een mens, maar behaarder, lichter en véél sterker. Tenminste, dat dachten we. Uit onderzoek blijkt nu dat de krachtpatsers helemaal niet zoveel sterker zijn dan mensen.

onontdekte dieren gespot

De een heeft oranje uitsteeksels, de ander groene en de derde heeft de kleuren van een spiegeleitje. Vorige week werden ze voor het eerst gespot in de Noordzee: drie soorten zee-naaktslakken.

Prinses Alexia

Hoera! Het is feest in Wassenaar.  Prinses Alexia is jarig en ze mag vandaag twaalf kaarsjes uitblazen. 

doornhaai aangespoeld

In Zeeland is woensdag een haai aangespoeld. De vinders dachten dat het een doornhaai was, omdat het beest ook stipjes heeft. Volgens kenners was het toch een minder zeldzaam beest, namelijk een gladde gevlekte haai. 

EHBO-les op school

Pleisters plakken, iemand geruststellen of heel hard schreeuwen om hulp? Volgens het Rode Kruis weten te weinig kinderen wat ze moeten doen bij een ongeluk. Daarom wil de hulporganisatie meer EHBO-lessen op scholen. Wat zou jij doen?

Foto SGP ChristenUnie Goes

In Goes, de woonplaats van Aron (8), mag je niet op straat stoepkrijten. Daar is Aron het niet mee eens. Wat doe je dan? Dan vertel je dat aan de burgemeester.

paleis soestdijk

Droom jij wel eens van slapen in een paleis, een koninklijke maaltijd en een wandeling door een paleistuin? Over een paar jaar kan dat. Van Paleis Soestdijk in Baarn wordt een hotel gemaakt. En dat is een flinke klus.

Wendy's rechtszaak

Heb jij wel eens bij fastfoodrestaurant Wendy's gegeten? Waarschijnlijk niet, want het restaurant zit niet in Nederland. De keten is in de Verenigde Staten net zo groot als McDonald's of Burger King, maar het lukt ze niet om naar Nederland te komen. Waarom is dat?

Hoeveel eilanden heeft Indonesië?

17.501... 17.502... 17.503... Indonesië heeft heel veel eilanden. Zo veel zelfs, dat niemand weet hoeveel het er precies zijn. Daarom gaat het Aziatische land binnenkort alle eilanden opnieuw tellen.

Foto Annelies Verhelst

Het is het allereerste gedicht dat Gerben (11) uit Zwolle ooit schreef. En meteen won hij een prijs. Vorige week werd hij eerste bij de poëziewedstrijd VERS met zijn gedicht De Schroevenman.

Maan

In Amsterdam werd deze week een groot feest gehouden: de Young Impact Celebration. Voor dat feest kon je geen kaartje kopen, je moest het verdienen door iets goeds voor de wereld te doen. Bas (12) uit Tilburg wás er niet alleen, hij won ook nog eens de Young Innovation Award.

De boom

Heb jij wel eens met een boom gepraat? Een populier op het terrein van de Universiteit in Wageningen laat nu via Twitter weten hoe hij zich voelt. Het account @TreeWatchWUR heeft al meer dan 3000 volgers.

Seph (links) en Siemen

Met dit weer valt het niet zo op, maar in de winter was dat wel anders. Seph (links op de foto) en Siemen (allebei 10) gaan al een jaar in een korte broek naar school. ‘Met sneeuw was het juist leuk!’

Stelling Janine
Stelling

In de winkel zien ze er zo lekker uit, maar thuis vergeet ik dat ik ze heb gekocht: bananen. Na een week zitten er bruine plekken op en kieper ik ze schaamtevol de prullenbak in.

Instagram.com/stevan.traveling

Gekleurde daken, gestipte muren en overal kunstwerken. Het dorp Kampung Pelangi op het Indonesische eiland Java is door kunstenaars omgetoverd tot een regenboogdorp.

Dolfijn

Dat dolfijnen heel slim zijn wisten we al: ze doen mensen na en ze herkennen elkaar. In Mexico gaan de dieren een stapje verder. Daar worden drie dolfijnen getraind om hun soortgenoten, de vaquita dolfijnen, op te sporen. Daar zijn er namelijk nog maar veertig van in het wild.

Merijn Tinga op supboard

Een supboard van plastic afval, een peddel en een camera. Meer heeft kunstenaar Merijn Tinga niet nodig voor een tocht van 1200 kilometer over de Rijn. Hij wil in dertig dagen van Zwitserland naar Nederland suppen. Zijn doel: meer aandacht voor plastic troep in rivieren.

Cavia Ludwik

Niet alleen wollige en pluizige dieren zijn schattig. Naakte dieren kunnen ook heel fotogeniek zijn. Dat bewijst naaktcavia Ludwik uit Polen. Het beestje is met meer dan 182.000 volgers een hit op Instagram.

Google streetview

Wil jij jezelf wel eens terugzien op Google Streetview? Of je eigen straat filmen? Mensen met een 360-gradencamera kunnen binnenkort hun eigen beelden uploaden.

O'G3NE

De kleding is bekend, de dansjes zijn geoefend en de zenuwen zijn volop aanwezig. O’G3NE is klaar voor de halve finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Wat moeten de zussen vooral niet vergeten? Een paar tips van echte fans: de G3NIES.

Een leeuw

In een groot wildpark in Zuid-Afrika zijn vandaag vijf leeuwen ontsnapt. Vier leeuwen zijn inmiddels teruggevonden. Een leeuw loopt nog ergens vrij rond.

Nederlands en Engelse taal

Een appje sturen naar je BFF, een serie streamen of even online shoppen in de sale. Engelse woorden komen veel voor in het Nederlands. 

Stripmuseum testteam
Testteam

Wat hebben Suske en Wiske, Donald Duck en Kuifje met elkaar gemeen? Ze hangen allemaal in het Stripmuseum in Groningen. Tijd voor het testteam om daar even tussen te neuzen. En dat niet alleen: de testers mogen ook zelf aan de slag.

Dj Hardwell

100.000 arme kinderen in India moeten beter onderwijs krijgen. Dat vindt dj Hardwell. Maar daar is wel geld voor nodig. Om dat op te halen organiseert hij in december een heel groot festival in Mumbai, de grootste stad van India. 

Rups

Wat doe je met je plastic afval? Laten opeten door een rups natuurlijk. Klinkt gek? In de toekomst kan het misschien. Wetenschappers hebben een rups ontdekt die plastic eet en verteert. 

Schaap en lammetje

Koorts, extreme moeheid, verminderde eetlust en heftige hoofdpijn. Daar kun je last van hebben als je de ziekte Q-koorts hebt. De kinderombudsvrouw vindt dat er meer aandacht moet komen voor kinderen die deze ziekte hebben. Daarom gaat ze donderdag 20 april langs bij een groep minderjarige Q-koorts patiënten. 

Otto

De aarde moet mooi en groen blijven. En daar moet de regering iets aan doen. Dat vindt Otto (10) uit Groningen. Daarom zamelt hij met zijn vader handtekeningen in. Hij heeft er al meer dan 200. ‘Ik hoop dat we er 1.000 ophalen!’

Konijn

Konijnen hebben vaak een prachtig hok, lekker eten en ze krijgen meer dan genoeg knuffels. Toch zijn veel konijnen ongelukkig. Dat zeggen mensen van de dierenbescherming en dierenwinkels. Zij bedachten de actie 'happy konijn'.

aansteker

Een grote schrik voor een 7-jarige jongen uit Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland dinsdagochtend. De jongen was aan het spelen met een aansteker, waardoor er brand uitbrak in de woning. Dat meldt het AD.

Vuurwerk

Denk je bij oudjaarsavond aan oliebollen, appelflappen en vooral aan heel lang wakker blijven omdat je het vuurwerk niet wilt missen? Goed nieuws: Er komt misschien een speciale vuurwerkshow in Rotterdam voor kinderen eerder op de avond.

poep

Een glanzende roze cupcake, een knalgroene appel of een felrode aardbei. Eten ziet er prachtig uit als het je lichaam in gaat. Als het er weer uitkomt is dat wel anders. In zeven stappen verandert je lichaam het eten in een stinkende bruine drol. Je leert er alles over in het Pop-up PoepPaleis in Amersfoort.

Wil je een huisdier? Eerst een diploma!

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

De winnaars van het debat

De kinderombudsman moet een kind zijn en op alle scholen moet anti-stressles gegeven worden. 250 leerlingen van 38 scholen kwamen zaterdag in actie tijdens het grote Madurodam debattoernooi. Na een spannende finale wees de jury de 15e Montessorischool Maas en Waal uit Amsterdam aan als debatkampioen. 

Jongen op hoverboard

Rij jij met je hoverboard over de stoep of op het fietspad? En met je skates of heelys? Als je dat niet weet vraag je dat natuurlijk even aan je ouders. Maar is dat wel zo slim? Ouders weten de verkeersregels van deze bijzondere voertuigen vaak ook niet zo goed. Dat zegt de organisatie Veilig Verkeer Nederland.

Overvolle klass basisschool

Het is knetterdruk in de klas, de meester is snel geërgerd en er is geen tijd om iets te vertellen. En je moet soms wel een half uur met je vinger in de lucht zitten! Herken je dat? Dat zou zomaar kunnen want volgens de meesters en juffen van actiegroep Leraren in Actie zijn er te veel overvolle klassen in Nederland.